joi, 26 septembrie 2013

MINTEA SUBCONŞTIENTĂ - determinantă în viaţa noastră



    Referitor la recentul articol postat  in aceasta luna - „Cine determina caracterul vietii noastre„ -unul din cei mai fideli corespondenti  mi-a scris ca are dificultati in a procesa / percepe / asimila / intelege  teoria respectivă dintr-un domeniu abstract si   conceptul despre noua paradigma privind activarea in mod constient a „inconstientului”  elaborat de cei doi autori - dr Bruce Lipton si psihoterapeutul Robert M.Williams.

      Intr-adevar sunt greu de digerat noutăţile in abordarea realităţii dezvăluită de fizica cuantică, cu atât mai mult noile modele propuse pe această bază in diferite alte domenii - practic in toate - cu atât mai mult in psihologie, biologie.

     Incerc ca in acest eseu să  punctez  [în limita posibilităţilor intelectuale si de cunoastere pe care le am] - unele aspecte ale subiectului, cu speranta ca voi putea contribui la o mai usoară intelegere a temelor puse.
Din material ar trebui focalizate pasajele  ce cuprind constatarea  - insusita de  psihologi  si oameni de stiinta din domeniu - ca omul, organismul uman, este dotat cu doua categorii de minti:
- volitiva, de care suntem conştienţi in fiecare clipă;
- subconştientă (inconştientă!?)
ale căror principale caracteristici sunt arătate in articolul menţionat mai sus.

* Fiecare din ele, prin senzorii cu care suntem dotati - ochi, urechi, papile gustative, piele, etc - iau contact cu mediul şi organismul uman captează informaţiile. 

* Creierul, prin cele două emisfere prelucreaza, procesează  informaţiile respectiv percepţiile, şi transmite „ordine” privind modul cum organismul să acţioneze-reacţioneze in cel mai adecvat mod pentru el precum şi pentru stocarea informaţiilor.

* Acţiunile-reacţiile organismului sunt:
          - conştiente - ex trecerea străzii pe culoarea verde, măsuri de protejarea de frig sau căldură excesivă, răspunde sau nu la soneria telefonului, etc. - pentru  cele 4000 de biti*-informaţie pe secundă pe care le procesează mintea conştientă.
          - inconştiente sau determinate de subconştient - cum sunt respiraţia, bătăile inimii, perpetuarea speciei (instinct sexual), vorbirea, mersul, atavismul, metabolismul, digestia, etc. [ Atenţie!- unele din ele sunt vitale pentru organism, pentru specie, deci decisive pentru menţinerea vieţii, a speciei]. De aceste acţiuni-reacţii nu suntem conştienţi permanent; ele sunt determinate de subconştient care primeşte şi procesează cca 40 de miliarde biţi* informaţie pe secundă. [Aici aş face o paranteză prin remarca că mi se pare improbabil ca mintea subconştientă să poată percepe şi procesa informaţii  în cantitate de  40 miliarde de biţi* pe secundă, fie şi numai pentru că „senzorii” noştrii, organismul fiinţelor, nu are capacitatea de a seziza toate lungimile de undă, orice frecvenţă, orice intensitate ale sunetelor, etc (sau poate are, dar nu suntem in stare să „descoperim” care-i capacitatea reală a capabilităţilor noastre şi considerăm multe fenomene, cu uşurinţă şi din ignoranţă, in categoria paranormale -de fapt parasenzitive!)]

* Deci percepţiile fiecărui organism sunt mult mai numeroase ( de cca 10 milioane de ori mai multe) pe „filiera” subconştientului - minţii subconştiente decât pe filiera minţii conştiente -volitive şi mult mai „valoroase” pentru viaţă, sănătate, perpetuarea speciei.
Pe cale de consecinţă, mintea subconştientă are mult mai  multe şi mai substanţiale / valoroase informaţii decât cea conştientă şi deci este determinantă în stabilirea  modalităţilor de comportament ale organismului indispensabile pentru adaptarea la mediu.

    Iată, intr-o sinteză grosieră  şi suigeneris, a unora din  afirmaţiile  celor doi. (sigur sunt multe alte aspecte cuprinse in teoria lor, indeosebi in a „trage spuza pe turta” metodelor cuprinse in cartile scrise de ei).

    Referitor la remarca  privind greutatea să-ţi activezi in mod conştient subconştientul, mai ales la nivel colectiv,  consider necesar să subliniez  că oameni mai putin pregătiti din timpurile istorice care s-au născut / crescut cu paradigma / dogma ca pamantul e centrul lumii si e plat care - chiar si sub inchiziţie - si-au schimbat radical conceptia  ca urmare impunerii modelului cartezian - newtonian.
Si in zilele noastre am fost fortati de evidenţe si realitate, de ştiinţă, să acceptăm paradigmele fizicii cuantice in toate domeniile inclusiv psihologia. Cred, din experienta inaintasilor nostri, ca se vor mai depasi multe alte „bariere” de intelegere si de acceptare a realitatii demonstrate de fizica cuantică, pe măsură ce tot mai mulţi oameni vor înţelege noile realităţi.

Programul după care se dezvoltă/evoluează  universul, viaţa, galaxiile, sistemele solare, stelele si planetele, ecosistemele, fiintele, plantele, celulele, deci toate organismele vii si nevii este  complex, minutios si cu interdependenţe si interconexiuni bine stabilite care determină  echilibru si armonie in natură.[ca o observaţie ironică subsecventă / adiacentă subiectului dezbătut, noi ne străduim din răsputeri să stricăm, să distrugem aceste echilibre şi armonii ale naturii!]. Consider că acest program  da posibilitatea, permite şi chiar impune, printre altele, ca omul sa cunoască realitatea; desigur, pe măsură ce işi asigură dezvoltarea cunoştinţelor, a intelectului, a spiritului la nivel corespunzator. Dar suntem tare departe de acest deziderat!

*  Unitatea de măsură în Sistemul internațional de unități SI pentru viteza de transfer este 1 bit pe secundă (1 bps) . Se foloseşte frecvent în rețelele de calculatoare inclusiv în Internet.
Viteza de transfer de date, sau mai simplu, viteza de transfer, ... este raportul dintre cantitatea de date transmise și timpul de transmisie.(Wikipedia)

Niciun comentariu: