duminică, 5 iunie 2016

Despre ROMANIA si NATIUNEA ROMANA – trei opinii inedite

Despre ROMANIA  si NATIUNEA ROMANA – trei opinii inedite

Situatia in care suntem de mai mult timp suscita, cum e si firesc, numeroase comentarii, aprecieri, determina luari de pozitie si impune masuri extrem de urgente si mai ales eficace pentru a se incerca „imposibilul”: iesirea din colapsul moral, economic, al sanatatii si educatiei.
Printre numeroasele opinii exprimate, am retinut trei pareri pe care le apreciez a fi neobisnuite, insotite, putin obisnuite; acestea  se refera la starea natiunii romane si la cauzele, respectiv solutiile ce le sugereaza aceste luari de pozitii.
V le supun atentiei, pentru ca eu consider ca merita reflectat atat asupra lor dar si asupra celor ce le-au exprimat, inclusiv asupra mediului din care provin „declarantii”.

LIVIU TOFAN: România întreagă mi se pare un club Colectiv care funcționează în semilegalitate”

                                    Fostul jurnalist la Europa Liberă a trecut de mai mulți ani la istoria                    recentă. Extraordinarele anchete publicate de Liviu Tofan în volum ar trebui predate ca modele la școlile de jurnalism.

Mai jos, extrase din interviul luat de Cristian Teodorescu
...  Iar calitatea substanței umane s-a degradat foarte mult, cum mi s-a părut încă din noiembrie 1990, 
....  M-a ajutat să înțeleg că în România avusese loc nu atît Revoluția din decembrie, cît victoria mahalalei asupra oamenilor. De 26 de ani, aproape tot ce s-a întîmplat în țărișoară nu a făcut decît să-mi confirme asta....  observatorul care sînt observă o ameliorare de suprafață și o deteriorare în profunzime a lucrurilor. Rezultatul este o stare de precaritate consolidată, ca să zic așa. România întreagă îmi pare un club Colectiv care funcționează în semilegalitate, șmecherește, fără avize în regulă și construit cu materiale improprii. Dar e plin de lume care se distrează.
Obsesia cu “acoperiții” ni se trage, într-adevăr, de la Securitate. Că acoperiții există, mai vechi sau mai noi, e limpede. La fel de limpede este că nu ai cum să-i dovedești. Nici autodemascarea unui acoperit nu ajută, cum ne demonstrează paradoxul cretanului mincinos. Insistența cu care este purtată această discuție despre “acoperiți” mi se pare mai curînd o diversiune. Un politician sau un jurnalist sau un magistrat este periculos nu pentru că ar fi “acoperit”, ci pentru că e ticălos sau prost, după caz.
C.T.: De ce se plîng politicienii – nu toți, dar mulți! – că DNA și SRI, „binomul” adică, au pus gînd rău democrației?
L.T.: Se plîng, probabil, pentru că au pus magiun pe clanță. Altfel, se plîng aiurea, pentru că acest “binom” este, după mine, o născocire... Cu adevărat periculos mi se pare mie “binomul” format din politicienii netrebnici și jurnaliștii cumpărați.
C.T.: De ce nu se reformează partidele, așa cum tot promit?
L.T.: Pentru că “n-ai cu cine”, vorba aia... Handicapul de civilizație al României este ilustrat perfect de clasa noastră politică, chit că se manifestă peste tot. Acest handicap va putea fi depășit doar cînd atît de des invocata “masă critică” de cetățeni responsabili se va coagula și se va impune într-un fel sau altul. Noi sîntem încă în țara lui Gigi Becali, în care “valoarea” este un atribut al ghiolbanilor, aruncăm gunoiul pe fereastră și parcăm pe trotuar. Pînă în țara lui Andrei Pleșu, să zicem, mai avem ceva de mers.
....
Omul care vrea să fie informat trebuie să fie bine informat ca să se poată feri de manipulare.... În cazul nostru, ar fi mai potrivit să vorbim de-a dreptul de prostire, nu manipulare.
....
 Azi, în România, jurnalismul incisiv și nealiniat există doar la periferia media,


MIRCEA DINESCU: Cu căciulile pă frunte

Oricît am ciripi europenește pe creanga de la Bruxelles și oricît ne-am pitula sub scutul de la Deveselu, nojițele de la izmene ne ies de sub frac și ne dau de gol că sîntem neam de tîrlă, dispuși nu doar să ne furăm singuri căciula, ci și să cîntăm cu mîndrie patriotică obiectul propriului furt”.
... „îmi fu dat să aud, la un post de radio, mobilizatorul cîntec al căciulii geto-dacice: 
Cu căciulile pă frunte,
stăm de veacuri ca un munte
în curbura arcului Carpat.
...
Port căciula pe-o ureche
și acasă, și la nuntă, și la oi,
după datina străveche,
....
Haideți, fraților, să ne-o îndesăm și mai bine pe frunte, căci încă e de furat în această țară.

SENATORUL JOHN MCCAIN
Senatorul american John McCain, aflat in multe vizite in Romania, a apreciat, de fiecare data, activitatea institutiilor statului roman, pe care acum le ironizeaza,
Într-un articol publicat vineri [3 iunie crt] de The New York Times,a scris:”Încă sunt de părere că avem [n.n.SUA] instituțiile guvernamentale care ar limita pe cineva care încearcă să-și depășească obligațiile sale constituționale. Avem un Congres. Avem Curtea Supremă. Nu suntem România'', a spus McCain.



Si aceste caracterizari ale neamului nostru, a Romaniei,  demonstreaza lipsa totala de implicare -„de la vladica la opinca” - in zadarnicirea „eforturilor” disperate ale „notabilitatilor” (citeste conducatori / politicieni / presedinti) noastre de a  fura /jecmani / distruge tot din tara la adapostul ‚legilor permisive” votate cu sârg de “ alesii neamului”.

Niciun comentariu: